[O1] Zgrzyt przy wrzucaniu biegu w zakrętach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maniek333
    Classic
    • 2010
    • 2

diablojarek mom wysyłać do Ciebie chopców z bmw? :diabelski_usmiech
  • lsobis
    Classic
    • 2008
    • 2

Witam serdecznie,
    Mam problem z moją Octavką 1.9 TDI AGR 1999r. Autko ma wylatane 175000 km.
    Problem dotyczy dziwnego pisku/zgrzytu przy wrzucaniu biegów z zakrętach . Przy redukcji z 5 na 4 , z 4 na 3 czy z 3 na 2 gdy auto skręca w prawo bieg niby wchodzi ale przy puszczaniu sprzęgła słychać zgrzytanie. Problem nigdy nie występuje przy jeździe prosto , wyraźnie coś jest nie tak gdy auto jest przechylone ostro na lewo . Zastanawiam się nad poduszką pod skrzynią , pod silnikiem bądź jakimś innym elementem zawieszenia skrzyni/silnika. Ktoś miał coś podobnego ? Z góry dzięki za pomoc.

Komentarz

• luks
      Ambiente
      • 2009
      • 240

po wymianie łapy pod skrzynią łatwiej mogłem redukować na 2. bieg i tylko tyle. jednak u ciebie 'repertuar' jest sporo większy
      skoda
      fuckyeah!

Komentarz

• Krzylu
        Rider
        • 2008
        • 256

Mam podobny zgrzyt w podobnych sytuacjach tyle że na 3 biegu stawiam na wychechłane sprzęgło/dwumas

Komentarz

• lsobis
          Classic
          • 2008
          • 2

Dzięki za wskazówki. Problem polega na tym , iż przy dwumasie byłyby również inne objawy (tak mi się wydaje), ciężko wchodziłyby biegi , coś by stukało a tu cisza , skrzynia chodzi jak marzenie. Problem jest tylko wtedy gdy auto jest mocno wychylone w zakręcie i przy zmianie biegu puszczam sprzęgło i pisk, tak jakby bieg nie do końca wszedł. Acha i z tego co zauważyłem dzieje się to tylko przy skręcie w prawo , auto mocno nachylone na lewo ...

Komentarz

Pracuję...